Vacature Financieel Statenadviseur

Financieel Statenadviseur in Middelburg

Neem contact op met Careerguide

Financieel Statenadviseur

Ben jij een ervaren financieel (strategisch) statenadviseur en werk je graag samen met anderen in een politiek bestuurlijk dynamische omgeving? Wil je vergaderingen van Statencommissies waaronder de Auditcommissie mede tot een succes maken en ben je een digitaal informatietalent? Dan gaan we graag met jou in gesprek!

De Provincie Zeeland zoekt een ervaren:

Financieel Statenadviseur (32-36 uur)
(schaal 12)

Werken bij de Statengriffie

De Statengriffie bij de Provincie Zeeland heeft een belangrijke rol in het reilen en zeilen rondom Provinciale Staten. Lees meer informatie over de Statengriffie op onze website: Statengriffie |ProvincieZeeland

Onze veranderende werkwijzen

Het werkveld van Provinciale Staten en de Staten(leden) verandert als gevolg van maatschappelijke en politiek-bestuurlijke ontwikkelingen. Te denken valt aan de groeiende hoeveelheid informatie die Statenleden ontvangen, de decentralisaties en transities, de toenemende complexiteit van geld- en financieringsstromen en de toename van samenwerkingsverbanden. De Statengriffie speelt hierop in met een doorontwikkeling van haar twee kerntaken: (strategische) advisering en (digitale) dienstverlening.

Het gaat onder meer om (strategisch) advies en integrale ontsluiting van informatie, beheer en archivering van de besluitvormingsprocessen en procedures rondom de planning en control cyclus en de toepassing en toetsing op de naleving van financiële regelingen voor politieke ambtsdragers in digitale applicaties (o.a. de verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning). Daarin willen we de basis op orde hebben en onze werkwijzen aanpassen. Dat vraagt om een uitstekend advies- en denkvermogen, kennis van zaken en affiniteit met digitale toepassingen. In dat kader zoeken we een ervaren financieel statenadviseur.

Jouw bijdrage als financieel statenadviseur

Een greep uit jouw takenpakket:

Financieel strategische, tactische en operationele advisering en doorwerking in de uitvoering

 • Je faciliteert en bewaakt de kwaliteit van informatie en statenvoorstellen, geeft inhoudelijk advies en verzorgt de organisatorische en logistieke voorbereiding en afhandeling van het vergader- en besluitvormingsproces rondom de planning en control cyclus.
 • Daarbij bewaak je proactief de gestelde termijnen voor het aanleveren van informatie en stukken en de opvolging van kaders en toezeggingen.
 • Je adviseert gevraagd en ongevraagd over complexe onderwerpen en besluitvormingsprocessen en de totstandkoming van de agenda, de behandelwijze van stukken, werk- en overlegvormen en ter beschikking staand instrumentarium (financiële regelingen, moties, amendementen, initiatiefvoorstellen, onderzoeken).
 • Je adviseert statenleden en commissieleden over de financiële regelingen voor politieke ambtsdragers waaronder de toepassing en naleving van de verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning en toetst en controleert de uitvoering ervan.

Digitale doorontwikkeling & financiële regelingen

 • Je levert een actieve bijdrage aan de doorontwikkeling van de integrale digitale ontsluiting, het beheer en de archivering van de besluitvormingsprocessen en procedures in het kader van de planning en control cyclus en de toepassing en naleving van financiële regelingen voor politieke ambtsdragers (zoals de verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning).
 • Je initieert (inhoudelijk, procesmatig, organiserend) de voorbereiding en afhandeling van activiteiten en bijeenkomsten die kennis en inzicht van statenleden en commissieleden rondom de planning en control cyclus en de toepassing van politiek-bestuurlijk instrumentarium vergroten en het besluitvormingsproces in een complex politiek-bestuurlijk krachtenveld ondersteunen.

Onderzoek

 • Je geeft desgewenst advies over en uitvoering aan onderzoek vanuit de kaderstellende en controlerende rol van Provinciale Staten.

Met wie en hoe je werkt

Je werkt als financieel statenadviseur onder leiding van de Statengriffier voor de 39 leden van Provinciale Staten en adviseert en ondersteunt Statencommissies. Ook de Auditcommissie valt hieronder. Je komt terecht in een actief team met collega's van de Statengriffie dat werkt volgens (veranderende) beleidslijnen, regels en procedures. Binnen het team ben jij de financieel deskundige, maar we springen gemakkelijk voor elkaar in waar nodig.

De politiek-bestuurlijke dynamiek rondom maatschappelijk strategische (transitie)opgaven en de veranderende werkwijzen van de Statengriffie zorgen voor veel afwisseling in het werkgebied. Dat geeft je volop kansen in inhoud en functie.

Naast de samenwerking met je directe collega's heb je contact met de leden van provinciale Staten en Statencommissies, maar ook met Gedeputeerden, medewerkers uit de ambtelijke organisatie en externe partijen

Doordat je jouw financiële, bedrijfskundige en bestuursrechtelijke kennis inzet om Provinciale Staten en de leden van Statencommissie(s) helder te adviseren op financieel (strategisch) gebied, draag je bij aan een helder besluitvormingsproces op complexe werkvelden.

Specifiek sta je in voor de besluitvormingsprocessen en procedures in het kader van de planning en control cyclus en de toepassing en naleving van financiële regelingen voor politieke ambtsdragers. Denk hierbij aan de verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning.

Je geeft hierin verder vorm aan de doorontwikkeling van onze integrale advisering, informatieontsluiting, beheer en digitale archivering.

Je volgt en vernieuwt hierbij de beleidslijnen, spelregels en procedures die we binnen de Statengriffie met elkaar hebben afgesproken en voelt je medeverantwoordelijk voor de kwaliteit van de financieel (strategische) advisering, organisatorische ondersteuning en digitale communicatie, informatieontsluiting, beheer en archivering die we bieden.

Je coördineert de inhoudelijke, organisatorische en logistieke voorbereiding en afhandeling van vergaderingen, houdt de informatiestromen op orde, beantwoordt vragen van statenleden en commissieleden en lost knelpunten op. Je wisselt hierbij informatie uit en geeft (algemene) organisatorische en inhoudelijke toelichting

Wie we zoeken

De werkzaamheden van de financieel statenadviseur vragen inzet van een strategisch pragmaticus met gevoel voor bestuurlijke verhoudingen

Je hebt ervaring met advisering en digitale systemen in het vakgebied

 • Je beschikt over een voltooide relevante HBO of WO opleiding, bij voorkeur op het gebied van finance & control, bedrijfseconomie, bedrijfskunde of accountancy.
 • Je hebt kennis van (overheids)financiën en de toepassing van relevante wet- en regelgeving (waaronder provinciewet, BBV en WGR).
 • Je bent een ervaren financieel adviseur met aantoonbaar behaalde resultaten op het gebied van (overheids)financiën en financiële processen bij de (decentrale) overheid.
 • Je hebt een uitstekend gevoel voor verhoudingen en de (mogelijke) belangen die spelen en weet als geen ander hoe belangrijk een goed financieel strategisch advies in een politiek bestuurlijk dynamisch krachtenveld is.
 • Vanwege de snelle veranderingen in digitale communicatie, ontsluiting, beheer en archivering van informatiestromen is werkervaring op het gebied van financieel informatiemanagement een pluspunt.
 • Je weet welke ontwikkelingen er op dit gebied zijn en je kunt je kennis inzetten om processen te coördineren, bewaken, evalueren en verbeteren en de voorlichting en advisering hierover aan Statenleden te optimaliseren.
 • Omdat je gewend bent om met digitale vergader-, zaak- en financiële managementsystemen en procesapplicaties te werken (bijvoorbeeld iBabs, Adobe, Zaaksysteem, Unit4Financial, Civision, SAP) maak je je nieuwe processen/systemen snel eigen en lukt het je vernieuwingen door te voeren.
 • Je houdt je vak bij, volgt de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen en bent op die manier niet alleen op proces en inhoud, maar ook in organisatie een waardevolle financieel statenadviseur en dienstverlener.

Je hebt organiserend vermogen en gevoel voor bestuurlijke verhoudingen

 • Je begrijpt dat het essentieel is dat de advisering over en de organisatie van de besluitvorming rondom de planning en control cyclus & de toepassing en naleving van de financiële regelingen voor politieke ambtsdragers (zoals de verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning) door statenleden vlekkeloos en soepel verloopt.
 • Hiervoor gebruik je jouw klantgerichtheid, organisatiesensitiviteit en inlevingsvermogen en kan je je verplaatsen in de positie van volksvertegenwoordiger en heb je een goed ontwikkelde antenne voor politiek bestuurlijke verhoudingen en (tegengestelde) belangen die daarbinnen spelen.

Je bent onafhankelijk, verbindend en resultaatgericht

 • Je kunt gelet op eerdere/andere werkzaamheden door een ieder als voldoende onpartijdig en onafhankelijk worden gezien.
 • Je gaat nauwkeuring en analytisch te werk en ben resultaatsgericht. Door je heldere communicatie en het feit dat jij snel kunt schakelen tussen de werkzaamheden en prioriteiten weet te stellen maken van jou een goede financieel statenadviseur.
 • Je hebt grote betrokkenheid bij de provincie Zeeland en bent bekend met de maatschappelijke opgaven van onze provincie.
 • Je contacten binnen en buiten de organisatie zijn divers en je onderhoudt een relevant relatienetwerk.

Een dynamische omgeving vraagt flexibele inzet

 • Flexibiliteit, servicegerichtheid, verantwoordelijkheidsbesef, geen 9 tot 5 mentaliteit, assertiviteit, initiatief nemen, organisatietalent en nauwkeurigheid zijn andere belangrijke eigenschappen om deze functie succesvol te kunnen vervullen.
 • Je werkdagen stem je af op de (vergader)kalender van Provinciale Staten. Vrijdag is vaste vergaderdag. Daarnaast ben je bereid om (waar nodig) ook in de avonduren te werken en bereikbaar te zijn.

Wat bieden we jou aan?

Een baan waarin jij een verschil maakt voor Provinciale Staten van Zeeland. Naast ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling, bieden we je een dienstverband aan van 32 - 36 uur per week (0,8 - 1,0 fte). Jouw standplaats is Middelburg.

De arbeidsovereenkomst wordt tijdelijk aangegaan voor een jaar en wordt bij goed functioneren omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Je kan rekenen op een brutosalaris tussen € 4.466 en € 6.323 (schaal 12) afhankelijk van jouw ervaring en kennis bij een fulltime dienstverband van 36 uur. Daarbovenop bieden we je goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een Individueel Keuze Budget (IKB) van 22,37% aanvullend op je bruto salaris en goede opleidingsmogelijkheden.

Het inwinnen van referenties, een selectie- en/of ontwikkelassessment en het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) maken onderdeel uit van de procedure. Mogelijk behoort daartoe ook de uitvoering van een integriteitsscan.

Hoe solliciteren?

Interesse?

Reageren kan t/m maandag 13 mei 2024

Vragen over de inhoud? Statengriffier Flora van Houwelingen, E: beantwoordt ze graag.

Je kunt erop rekenen dat we elk ontvangen CV en motivatiebrief doornemen en beoordelen volgens de functie-vereisten. Indien we je beter willen leren kennen, nemen we contact met je op. Indien je niet in aanmerking komt, brengen we jou tijdig op de hoogte.

De gesprekken vinden plaats op donderdag 23 mei 2024 en donderdag 30 mei 2024.

Heb je vragen over de sollicitatieprocedure? gaat graag met je in gesprek: T:

Solliciteren

Graag ontvangt Provincie Zeeland je sollicitatie voor de functie van Financieel Statenadviseur in Middelburg via de sollicitatiebutton.Functie:financieel statenadviseur
Startdatum:29-4-2024
Ervaring:Ervaren
Educatielevel:HBO
Contracttype:Vast
Salaris:4466 – 6323
Uren per week:1 – 40

Heb je interesse in deze vacature en wil je graag op deze functie solliciteren? Neem dan contact op met Provincie Zeeland via onbekend of onbekend. Of bezoek hun website onbekend.

Deel de vacature:

Redactie Middelburgkrant

Leuk dat je een van de recent geplaatste vacatures hebt geopend via de middelburgkrant. Hopelijk vind je een baan die bij je past en waar je gelukkig van wordt!

 1. Vacatures middelburg
 2. Financieel Statenadviseur Provincie Zeeland 29-04-2024

Bekijk ook andere vacatures